Готуємо смачну каву в турці

Турка знайдеться в кожному будинку. З першого погляду здається, що це найпростіший і примітивний спосіб приготування підбадьорливого чорного напою. Але все не так легко. Справжні барісти роками відточують свою майстерність приготування кави в турці. Це цілий ритуал, в якому важлива кожна деталь. Турка, або як її ще називають джезва, вимагає уваги, концентрації і натхнення автора кавового шедевра.

Перш за все зверніть увагу на помел кавових зерен. Вам потрібна хороша жорна кавомолка для ідеального результату. Найкраще для приготування смачної кави використовувати свіжообсмажені зерна. Не поспішайте робити солідні запаси. Вода теж повинна бути свіжою і смачною. Не радимо брати воду з-під крана.

Турка може бути керамічної або мідною, в більшості випадків з великою дерев'яною ручкою. Джезви бувають різних розмірів: від найменших, розрахованих на одну порцію, до великих, в яких ви легко приготуєте смачний ароматний напій на компанію з 8 чоловік.

Алгоритм дій не складний, тут майстерність криється в деталях. Коли приступаєте до приготування кави в турці зосередьтеся тільки на цьому процесі. Не варто відволікатися на різні дрібниці.

Для початку злегка прогрійте саму турку на повільному вогні. Не довго, всього кілька секунд.

Засипте необхідну кількість меленої кави. Якщо за рецептом передбачені спеції, їх необхідно відразу додати і гарненько все вимішати. Цукор за смаком теж додавайте відразу, в суху мелену каву.

Залийте в турку свіжу питну воду. Не забувайте залишити місце для пінки, ваша кава буде рости.

Варіть каву на повільному вогні, але не доводьте до кипіння. Спочатку утворюється красива золотиста пінка, потім вона почне повільно підніматися. Не поспішайте, але як тільки вона опуститься, знімайте джезву.

Повторіть процедуру два або три рази. Тільки ні в якому разі не доводьте каву в джезві до булькаючого кипіння. Температура приготування не повинна перевищувати 95 градусів.

Готову каву не обов'язково перемішувати. Просто розлийте по чашках разом з пінкою. Ваша ідеальна кава готова.

Напій виходить густий, з насиченим смаком і ароматом. Якщо в будинку готують каву в турці, ви відразу ж відчуєте характерний запах.

Для турки підходить мелена кава різних сортів. Все залежить лише від ваших смакових уподобань. У джезві можна приготувати і арабіку, і робусту. Ступінь обсмажування зерен і фракція помелу також не впливають на процес приготування.

Найголовніше - не відволікайтеся, і у вас все вийде.